• Muzeum Rybołówstwa Morskiego

Święto Śledzia po raz 17-ty - dzień drugi

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

Kolejnego dnia tj. 8 lipca od godziny 15:00 rozpoczął się drugi dzień Święta Śledzia. Podobnie jak dnia pierwszego plac przed latarnią tętnił życiem. Namiot centralny szybko zapełnił się turystami, a ze sceny rozlegał się głos kolejnego konferansjera p. Roberta Bochenka, który zapowiadał kolejne części programu. Na scenie podobnie jak dnia pierwszego wystąpił także p. Jerzy Porębski – znany podróżnik i autor szant.

 

Dużym zainteresowaniem turystów cieszył się stojącym tuż przy scenie „Giga Gar”, w którym kucharze przygotowywali zupę rybną. Prowadzący co jakiś czas zapraszał na specjalny podest turystów aby zaglądnąć do wielkiego gara i ocenić jak się ma przygotowywana potrawa.

Kolejnym gościem na scenie był p. Jerzy Jasicki z Rewala – pracujący w zawodzie rybaka łodziowego już przez kilkadziesiąt lat, który przybliżył wszystkim nam, na czym polegają codzienne zmagania rybaków na morzu bałtyckim.

Przed sceną ustawiono również, kolejne stoisko na którym p. Mariusz z „Ptasiego Zaułka” wraz z kucharzem, prezentowali wszystkie etapy przygotowania potrawy pod nazwą „Frytki śledziowe z dipem jabłkowym i sałatką z marynowanych ogórków. Podczas tego kulinarnego pokazu turyści mogli na żywo zobaczyć wszystkie tajniki przyrządzania tej ciekawej potrawy oraz zadać pytania p. Mariuszowi. Do całego pokazu dołączył się też prowadzący p. Robert Bochenko, który częstował turystów ciekawymi zagadkami. Punktem kulminacyjnym pokazem był poczęstunek zgromadzonych turystów.

Kilka metrów od sceny p. Marzena prowadziłam małe warsztaty dla dzieci o tematyce morskiej i rybackiej. Oczywiście także i podczas drugiego dnia nie zabrakło patroli częstujących turystów wędzonym śledziem.

W międzyczasie główny kucharz odpowiadający za Giga Gar – rozpoczął napełnianie dużych naczyń zupą, która została dostarczona na stanowisko w którym nalewano ją do talerzy. Również tego dnia powstała Gigantyczna kolejka, tym razem po wyśmienitą zupę rybną.

Po zakończeniu pokazu kulinarnego p. Mariusza na scenie pojawił się znany pięcioosobowy zespół „Majtki Bosmana”, który wprowadził wszystkich w morski klimat przez około 2 godzinny koncert.

Kolejnym pokazem kulinarnym pochwaliła się mieszkanka Niechorza p. Aleksandra Budner-Wachowiak, która zaprezentowała swoje topowe danie „Niechorskie koreczki Neptuna”, które zdobyło nagrody w Polsce i zagranicą.

Wieczorem na scenie wystąpił znany zespół Disco Polo – COLORADO STARS. Niezwykle ciekawym debiutem był występ zespołu Stanisława Sawkulica (perkusista), który bawił wszystkich do późnego wieczora.

Tego roczne dwudniowe Święto Śledzia zorganizowane przez Stowarzyszenie Miłośników Rybołówstwa Bałtyckiego, było bardzo ciekawym i urozmaiconym wydarzeniem plenerowym. Wszystko to dzięki bogatemu programowi i ciekawym występom artystycznym, pokazom sztuki kulinarnej i lokalnego folkloru. Powrót do korzeni jeśli chodzi o lokalizację imprezy, pięknie zaprojektowana i zorganizowana infrastruktura, mnogość straganów, kramów i punktów wystawienniczych i gastronomicznych, duża przestrzeń jak i bliskie sąsiedztwo „Królowej Niechorza” - Latarni Morskiej - miało znakomity wpływ na to, aby 17 Święto Śledzia Bałtyckiego wpisało na zawsze we wspomnieniach turystów z całej Polski i zagranicy. Stowarzyszenie Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego – dziękuje wszystkim zaproszonym gościom, turystom i artystą za przybycie i zaprasza za rok.<p>

Święto Śledzia 2010 - dokument Robert Dajczak / Przemysław Łonyszyn